21-04-05

GASTENBOEK: WIL JE IETS KWIJT OVER "21"?

GASTENBOEK: VOOR WIE "21" GEZIEN HEEFT, EN ER IETS OVER KWIJT WIL...
 
We krijgen nogal wat reacties per email aan van mensen over de voorstelling. Misschien bent u ook komen kijken en hebt u niet de kans gehad om de spelers of de regisseur, of de technici, de mensen van het onthaal en de bus, ... te zeggen wat u van de voorstelling vond. Zowel enthousiaste kreten als kritische opmerkingen zijn van harte welkom. Klik daarvoor onder dit bericht op 'REACTIES' en noteer uw gedacht. Alvast bedankt namens de hele Breendonk21-ploeg!

13:30 Gepost door Project Breendonk 21 | Permalink | Commentaren (15) |  Facebook |

Commentaren

"21" een kreet, een appèl aan mensen van nu, het stuk zou in een - begeleid - schoolprogramma moeten opgenomen worden ... proficiat met zoveel inzet. ik vond het naar de keel grijpend. ik hoop dat jullie 'verlengen' en héél erg veel mensen bereiken. het lijkt me dé manier om mensen - op een niet moraliserende manier - te doen nadenken over gratuite uitspraken die zoveel kwaads kunnen doen en waarvan de draagwijdte niet altijd beseft wordt ... dank u wel !

Gepost door: Astrid Deruyttere | 26-04-05

21 Schitterend!!!
Het fort van Breendonk zorgde voor de geschikte sfeer om te proeven tot wat een onheil racisme kan leiden. Dit gekoppeld aan het schitterend stuk waar de huidige uitspraken over vreemdelingen ons verduidelijkt tot wat deze onverdraagzaamheid kan leiden.
Tevens vond ik het fragment over hoe rijk en tegelijk hoe arm wij westerlingen zijn ook heel sterk.
Tot slot: prachtig gespeeld! Proficiat aan allen (ook voor diegene die mogelijk hebben gemaakt achter de schermen).
Ik hoop snel in het bezit te komen van de mogelijke video-opname om de boodschap "21" ook visueel kracht bij te zetten.

Gepost door: dumont Suzy | 26-04-05

Breendonk21 Wij vonden het een heel bijzondere voorstelling in een geschikte locatie. Veel stof om over na te denken en pure realiteit. Af en toe kwam er ook kippenvel aan te pas. Nog veel moed aan de spelers en organisators om de lange looptijd van deze voorstelling vol te houden. Maar met zo'n motivatie en talent zal dit zeker lukken! Proficiat!
Nancy en echtgenoot

Gepost door: Nancy Van den Bergh | 26-04-05

21 een schitterende voorstelling heb zeer genoten speciaal voor zij die de rol van de moeder speelde het geheel was prachtig een dikke proficiat aan iedereen

Gepost door: clara wyticnk | 27-04-05

Breendonk 21! Precies een week geleden de voorstelling gaan bekijken. Nu alle indrukken een plaats kregen is het tijd om iets van mij te laten horen. Na studiebezoeken aan de (concentratie)kampen Auschwitz (met overlevenden), Dachau, Natzweiler was dit alweer een ervaring om nooit meer te vergeten en erover te blijven vertellen. Het is in één woord "SUBLIEM" hoe alle medewerkers, voor en achter de schermen, deze thematiek treffend aanbrengen. Zowel de acteerprestaties, regie, mueizek, belichting, diverse vormen van multimedia waren ronduit 'af'. De spiegel die ons werd voorgehouden was prachtig opgepoetst... geen vuile vlekken om iets te verdoezelen. We werden op een pakkende maar serene manier geconfronteerd met onze kleine kantjes. Ik ga akkoord met anderen die stellen dat voor zo'n mooi initiatief (overheids)geld moet vrijgemaakt worden om dit langer (blijvend?) aan groot en klein mee te geven. Als de video er komt, ben ik alvast kandidaat om medewerkers en bewoners van de voorziening waar ik werk hiermee te confronteren.
Nogmaals aan allen ne dikken proficiat.

Gepost door: Filip D'Hooghe | 29-04-05

Breendonk Mijn echtgenote en ik kunnen de vorige reacties volledig onderschrijven. Toch moet er iets van het hart (voooral dan van mijn vrouw). De houding van de gids deed wat aan de houding van de Nazis (SS) denken en vermoedlijk was dit ook de bedoeling. Wat bij haar aanstoot gaf was het uniform dat de gids droeg. Haar pleegvader is namelijk ook gids geweest in het fort. Hiij had een zacht karakter en het stoorde haar iemand in datzelfde uniform zulke houding te zien aannemen. Voor het overige was alles zeer fijn waarvoor hartelijk dank.

Gepost door: De Greef Herman | 01-05-05

Schitterende voorstelling Op mijn eigen weblog liet ik mijn indrukken na over de theaterervaring die ik gisteren mocht meemaken in en rond het Fort van Breendonk. Te lezen onder
http://hardnekkigheid-van-het-geheugen.skynetblogs.be/ (datum 02.05). Proficiat aan de initiatiefnemers, aan de acteurs, aan de medewerkers voor de belichting en de muziek, aan de 'gids'.
21 is een must voor jong en oud.

Gepost door: bart huyghe | 02-05-05

Breendonk en Irak Zeer beklijvend! Het feit dat de setting zelf ook acteur is maakt het heel sterk.
Voor mij persoonlijk was de laatste scène bij het naar buiten gaan erg pakkend. Ik ben in Irak geweest net voor de oorlog. Jullie zijn er in geslaagd om in die eenvoudige scène het lijden van het Iraakse volk fysiek aanwezig te stellen.
Het is ongetwijfeld voor elk van jullie een arbeidsintensief project, maar het is meer dan de moeite waard. Het maakt heel veel los. Bedankt!

Gepost door: Marijke Persoone | 03-05-05

21 Ik had het voorrecht om samen met een ex-gevangene van Breendonk, Buchenwald en Dora de verschillende kampen te bezoeken. Het was telkens een pakkende ervaring. Maar de voorstelling van 21 heeft me meer aangegrepen dan wat ook. Het is nu ruim een week geleden en als ik erover vertel komen de tranen me nog in de ogen, terwijl ik dat zelden heb. Vooral Maria, de moeder, heeft me geraakt tot in mijn ziel, misschien omdat ze me om diverse redenen zo aan mijn eigen moeder deed denken. Maar ook het Indisch meisje zette me aan het denken. Zou het geadopteerde dochtertje van mijn vriendin ook zo denken?
Dat ook de "andere Duitser" aan bod kwam vond ik goed, het maakte de voorstelling nog vollediger. Toen ik tijdens de busrit een tijdje blindelings, onder de kap, op weg ging, begreep ik nog niet hoe belangrijk elk element van de avond was om van 21 een totaalconcept te maken dat ik me nog lang zal heugen.
Bedankt dat er nog gemotiveerde theatermakers zijn die ons zoiets laten beleven.

Gepost door: norma schelstraete | 03-05-05

21 vrijdag 22 april 2005
23.00
"Wat vond je ervan?"
Een mond vol tanden en geen antwoord
overdonderd... zo veel van erg zwaar en serieus dat in een razend tempo opgeroepen en wakker gemaakt wordt....
beduusd... leeg.... geen woorden, geen mening, geen gesprek.... een café vol lawaai en geen been op op te staan.
.
.
.
woensdag 27 april 2005
beelden, ideeën, woorden, geluiden, bakstenen, sferen, teksten, gangen....
de kracht van het geheel, maar ook van elk deel op zich....
elke dag komt er wel weer iets bovendrijven
dat het gewone dagelijkse denken - dromen verdringt
en vraagt om helderheid, om een standpunt.
Het blijft hangen - en niet vrijblijvend -
confronterend -
het dwingt je bijna - of minstens nodigt het je uit -
te zoeken naar je plaats binnen die niet te ontlopen werkelijkheid van vroeger en nu.


Gepost door: wim stevens | 03-05-05

Onder de indruk Bedankt voor het confronterende gebeuren. Het overtuigt ons nogmaals dat we verder tegen de stroom in moeten respect hebben voor iedereen.Dat we verantwoordelijk zijn voor onze eigen kleine en grote daden en uitspraken.

Gepost door: Albrecht | 09-05-05

niet te geloven Ik ben met het school naar breendonk geweest ik heb maar een stuk gezien van hoe het daar ooit was VERSCHRIKKELIJK denk ik en ik hoop dat we dat NOOIT meer gebeurt en dat men het steeds voort vertelt want zoiets mag NOOIT WORDEN VERGETEN !!!!!

Oliver 15 jaar

Gepost door: De Pauw Olivier | 11-05-05

Breendonk 21 Ik wou en ik zou "Breendonk 21" zien!
En - eerlijk gezegd - ik ben blij dat 'k geweest ben!
Ik moet eerlijk toegeven dat 'k niet veel naar theaterprojecten ga kijken! En nog minder naar "geengageerde stukken" - zoals dit er eens was!
Maar ik kan je zeggen: misschien ging alles voor mij een beetje te vlug - maar - in elk geval - de impact was bijzonder groot!
Hoogtepunten vond 'k vooral Maria, het oudje! Groots in haar kinderlijke onschuld! Zij straalde een menselijke warmte uit, zo innig en teder, en zo gevoelig en kwetsbaar als een grasstengel gebogen onder vele regendruppels!
En dan was daar die jonge vrouw, opgegroeid bij ons, ver weg van haar roots, die ze zich nog duidelijk, en steeds duidelijker blijkbaar begint te herinneren!
Ergens leek het mij onmogelijk, dat alleen onderdak en een beetje eten - genoeg om 1 dag mee rond te komen (een leven lang) een rijker leven zou zijn dan the rest of her lifetime - hier - getrouwd - 2 kinderen, die toch meer dan wie ook de toekomst betekenen!
Haar schreeuw, was haast die van Edvard Munch! De impact van dat geluid dat 'k toen hoorde was van eenzelfde niveau!
Wat me trof een beetje in het ganse stuk, was de negatieve visie op de mens - de Westerse mens in het algemeen!
Los natuurlijk van wat er ooit gebeurt is in het echte Breendonk!
Wat overheerste was een negatieve visie op die mens! Maar een betere wereld begint bij geloven in die mens, in vertrouwen hebben in die mens! En vertrouwen in die mens kan enorme schade berokkenen aan al het geloof in die mens, en toch, zonder dat vertrouwen - sta je daar - met lege handen!
Ik wed, ik durf wedden dat geloven in die mens - vertrouwen in die mens - met de mogelijke schadelijke gevolgen - net iets meer vruchten afwerpt, ons rijker kan maken dan dat het schade berokkent aan onze eigen visie op de hele wereld!
Dat geloof, en werken aan dat geloof moet de balans naar de positieve kant blijven doen overhellen!
Breendonk 21 moest - gewetens moesten eens goed wakker geschud worden - en zal ons nog lang bijblijven - mij althans wel - maar mag ons niet pessimistisch terug naar huis sturen!
Mits een goede pedagogische begeleiding op school en elders - een MUST in elke school - waar ook! Een onderwerp waar tijd aan MOET besteed worden! Ik nam mijn jongste zoon mee - Nannini - bijna 14 jaar - een jonge snotter - maar wel eentje met een open en gezond hart - wel - ik denk dat hij het begreep! Als er ook maar een greintje is blijven hangen in z'n hart - waar ik ten stelligste ben van overtuigd - dan ben ik al een zeer gelukkig man!
Kovita! Thumbs up Girl!
Rudi

Gepost door: Rudi Van Gestel | 11-05-05

hahahaha Weet je waarom een blondje gordijnen voor haar PC scherm heeft? Om windows te openen :))
Kom eens kijken naar http://www.kdotv.com/fansite/index.htmen have fun

Gepost door: Max | 12-07-05

Lasix 40 mg posologie Aubagne Kamagrauk.com Mont-de-Marsan Effet secondaire viagra forum Talence Kamagra pas cher acheter Chelles Lioresal achat Boulogne-sur-Mer Sildenafil citrate tablets 100mg india La Seyne-sur-Mer XГ©nical sans ordonnance Vannes Cytotec avortement spontanГ© Nanterre Tadalafil 20 mg Clermont-Ferrand Cytotec ivg doctissimo La Seyne-sur-Mer

Gepost door: tamUnmantyDab | 10-09-12

De commentaren zijn gesloten.