27-10-04

Waarom in het Fort van Breendonk?

Waarom in het Fort van Breendonk ?

Het Fort van Breendonk is een nationaal gedenkteken, een litteken in het landschap ook, dat herinnert aan de Nazi-terreur in België tussen 1940 en 1945.

 Minstens 164 gevangenen werden er gefusilleerd, 21 opgehangen. Breendonk was een hel voor Joden, gijzelaars, politieke tegenstanders, verzetsmensen. Circa 3.500 gevangenen, waaronder een dertigtal vrouwen, hebben er kennis mee gemaakt. Ongeveer de helft van alle gevangenen is levend uit het kamp teruggekeerd.

Op 4 september 1944 wordt het kamp bevrijd. De bevrijding van België is in volle gang en het wettelijk gezag is nog niet hersteld. ‘Incivieken’, echte of vermeende collaborateurs, worden naar Breendonk gevoerd. De herinnering aan wat zich hier afgespeeld heeft, leidt tot wraakgevoelens en sommige gevangenen worden mishandeld. In oktober 1944 wordt het bevel tot evacuatie gegeven. vanaf eind december 1944 tot eind 1946 wordt Breendonk een officieel interneringscentrum van de Belgische Staat. In augustus 1947 wordt bij wet het "Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk" opgericht.

Theatermaker Pier De Kock schreef zijn productie, geïnspireerd door een bezoek aan het Fort van Breendonk. Hij raakte in de ban van de kracht waarmee het monument tot ons spreekt vandaag, en getuigenis aflegt. Hij voelde zich uitgedaagd om het Fort te betrekken in onze hedendaagse dialoog over uitsluiting, racisme, verrechtsing.

Het concept van de productie als "theatertrein" is verbonden aan de specifieke locatie van het Fort van Breendonk. Verschillende ruimtes in het Fort, zoals de binnenplaats, vormen het uitgangspunt van een aantal scènes. De slaapplaats bijvoorbeeld vormt de basis voor de scène ‘Een acapella in D-mineur van 8 zwijgende bedden'. Het fort functioneert in dit concept niet enkel als decors, maar ook als acteur, verteller van de eigen geschiedenis. Het publiek wordt, in groepjes van 50 mensen, meegenomen doorheen ruimte en tijd. Zij beleven én het Fort én het theater, die elkaar wederzijds versterken en oproepen.

Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk, Brandstraat 57, 2830 Willebroek, info@breendonk.be

Voor meer info over het Fort van Breendonk, surf naar www.breendonk.be


15:44 Gepost door Project Breendonk 21 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.