27-10-04

Theatergroep ‘21’: VORMING VIA DRAMA

Theatergroep 21: vorming via drama

In september ’03 ging de theatergroep ‘21’ van start. Bedoeling was op een andere manier een vormingsproces op gang te brengen rond wat er vandaag in onze samenleving gebeurt. Vertrekkend vanuit alledaagse ervaringen en verhalen van deelnemers wilden we een theaterproductie creëren die -na de spelers- ook de toeschouwers aan het denken zou zetten over de samenleving waar ze deel van uitmaken. De helft van de deelnemersgroep had geen eerdere ervaring met theater, de andere helft zou alles wat ze van theater kenden moeten loslaten om in dit experiment mee te gaan. Ondertussen zijn ongeveer 25 mensen betrokken bij dit project.

Niets lag op voorhand vast: waarover het moest gaan, waar en wanneer het op de planken zou komen... dat zou het proces wel uitwijzen. Regisseur Pier De Kock werd ingehuurd om het proces naar een theaterproductie te begeleiden.

Een jaar lang werd er aan mekaar verteld, gewoon over zaken die mensen meemaken op het werk, op weg naar huis, op familiefeesten, in de kantine van de voetbal. Fragmentjes leven die blijven plakken omdat ze zo verontrustend zijn of juist ongelooflijk hoopvol of uitzonderlijk tegendraads. Vrij snel wezen die verhalen van de deelnemersgroep in de richting van uitsluiting, racisme, subtiele en minder subtiele vormen van extreem-rechts denken en handelen in onze directe omgeving. Sommigen waren getuigen geweest, andere slachtoffer, velen spraken de angst uit voor de dader in zichzelf. Beelden uit het verleden en krantenberichten van vandaag werden uitgewisseld en becommentarieerd. Pier De Kock liet zich inspireren door al deze fragmentjes leven van de deelnemers, door nieuwsberichten en door anekdotes van (oud-)gevangenen, door het boek van Jos Van der Velpen. Ten slotte bracht een bezoek van de regisseur aan het Fort van Breendonk alles bijeen tot een associatief geheel waarin heden en verleden met elkaar een ontstellende dialoog voeren.

Wat begon als een leerproces willen we ook laten eindigen als een leerproces. Niet één waarbij een publiek passief de aangereikte visies en antwoorden moet slikken, maar wel een leerproces waarbij vragen worden opgeworpen, zekerheden in vraag gesteld, waarbij mensen kennis verruilen voor inzicht en de eigen praktijk gaan bevragen. Dit theaterproject 21 is, naast een aanzet om niet te vergeten, ook een aansporing om te herdenken. Het verleden reikt ons boodschappen aan die belangrijk zijn voor de toekomst. Zolang niet de juiste lessen getrokken zijn uit zowel de oorzaken als de gevolgen van het nationaal-socialisme blijft de verleden tijd een ‘onvoltooide’ tijd. Op deze manier raken kunst en democratie elkaar. Wij hopen dat "21" een kunstzinnige bijdrage is 

Theaterproject Breendonk 21 is een initiatief van de Werkplaats voor Theologie en Maatschappij (vzw Motief). Meer info over WTM: http://wtm.scw.be naar een meer democratische samenleving.

De acteurs:

Diane Bal; Joris Breugelmans; Kovita De Ridder; Bram Dewilde; Koen D'Haen; Tin Schaerlaecken; Hilde Schaerlaecken; Maria Sluyts; Kofi Tawiha; Chris Vanasch; Elke Vandeperre

15:48 Gepost door Project Breendonk 21 | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

groetjes Hallo,
Sommige onder jullie zullen mij wel kennen van open living.Ik vind het ontzettend jammer dat ik deze productie niet kan bijwonen,omdat alles al volgeboekt is!!Maar ik ben fier op jullie allemaal,en ik zou zeggen DOE ZO VOORT!!!! Het werd hoog tijd dat een zo gedurvde productie op touw is gezet!Hopelijk bereiken jullie er veel jeugd mee!!!!!!!

Gepost door: Janssens Danny | 10-04-05

De commentaren zijn gesloten.