27-10-04

"21", de theaterproductie

"21"

de theaterproductie

Het lijkt het nummer van een tram, die de stad doorkruist of een kaartspel dat aan tafel wordt gespeeld. Het zou de naam van een dancing kunnen zijn of het rugnummer van een bekend voetballer. Of gewoon het volgnummer aan de afdeling charcuterie.

Dat is het allerminst.

"21"

is een code

voor wat volgt op

samengeperste stilte.

"21" is de titel van een theaterexperiment dat wordt gecreëerd door Pier De Kock in opdracht van WTM (vzw Motief), over het gezicht van verrechtsing en fascisme, toen en vandaag, 60 jaar na een weerzinwekkend hoofdstuk in de geschiedenis.

"21" is een theatertrein over één spoor door het Fort van Breendonk, die nu en dan halt houdt ter hoogte van een herinnering, een fluisterende naam in de muur, een schreeuw op het binnenplein.

"21" is een aaneenschakeling van subtiele gewaarwordingen, van fragmenten heden en verleden, van verloren gelegde dromen en verborgen familiefoto’s: een theaterervaring in de meest brede zin van het woord.

In "21" wordt het publiek uitgedaagd om, aan de hand van kleine stukjes theater, beeldprojecties, poëtische klanken en een verrassende mise-en-scène op een associatieve manier verbindingen te ontdekken tussen vroeger en nu. De ene keer vormt het verleden van het Fort Breendonk het uitgangspunt, een andere keer vertrekken we uit actuele geschiedenissen. Soms raken beide tijdperken in mekaar verstrengeld, lijken ze één te worden, als een oneindige rode draad doorheen de eeuwen. Een gids leidt het publiek binnen metersdikke muren door een wereld waar werkelijkheid en verbeelding door elkaar vloeien en waar de brug tussen vroeger en nu moeiteloos wordt genomen. Vrijblijvend is "21" echter nooit: het ontzagwekkende decors waarin we ons bevinden scherpt onze blik, de actualiteit duwt ons met de neus tegen het wereldvenster.

"21" is een ambitieus project, dat de Holocaust niet wil laten herleiden tot een ‘religieuze herinnering’ uit het verleden, dat bevrijding niet wil reduceren tot een éénmalig historisch feit. "21" wil een bescheiden bijdrage zijn aan een toekomst waarin elke voedingsbodem voor racisme en autoritaire regimes wordt opgeheven. Nie wieder! Nooit meer! "21" wil bijdragen tot een breed maatschappelijk debat omtrent de fundamenten van een democratische samenleving.

Tekst en regie: Pier De Kock

Muzikale omkadering en belichting: Peter Quasters

Spelers: Theatergroep ‘21’.

Speelperiode: van 7 april tot en met 8 mei 2005, donderdag vrijdag zaterdag en zondag om 19u en 20.30u.

Kaarten: € 13. Voor groepen vanaf 10 personen: 10 € per persoon. Kaarten kan je bestellen via het secretariaat. Na reservatie en betaling via overschrijving worden de kaarten u toegestuurd.

Per voorstelling zijn er slechts 50 plaatsen voorzien. Tijdig reserveren is dus de boodschap!

Theaterproject Breendonk 21,

Droomland 10 2288 Bouwel.

E-mail: breendonk21@lycos.nl,

Webstek: http://breendonk21.skynetblogs.be

Rek.nr. 001-1666308-21, met vermelding: Breendonk21

15:19 Gepost door Project Breendonk 21 | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Een veelbelovend project Dag Pier,
Inderdaad, het lijkt een heel veelbelovend project. Ik kijk er al echt naar uit, om te komen kijken. Misschien is het zelfs wel iets, om met de hele Hand-in-Hand-groep naartoe te komen.
Trouwens, we hebben op 14 november brunch-vergadering, en ik ga voorstellen of we als groep het project ondersteunen.
In elk geval: bedankt voor de mooie dingen waarmee je ons kippenvel bezorgt en die - echt waar - blijven hangen.
Chris

Gepost door: chris bens | 29-10-04

Reservaties Beste
Volgens mij staat er een klein foutje in uw overigens duidelijke website.
Data: 7 april EN 8 mei... moet wel zijn van 7 april 2005 TOT EN MET zondag 8 mei 2005 .
Ook staat er nergens een prijs vermeld of manier van HOE reserveren.
Hartelijke groeten
Bruno

Gepost door: Bruno Eulaers | 05-11-04

RESERVATIES: HOE EN HOEVEEL Beste Bruno,
u heeft volkomen gelijk. Intussen hebben we de gegevens gecorrigeerd en aangevuld. Hartelijk dank voor de tip!

De organisatie

Gepost door: Breendonk 21 | 05-11-04

tijpfout? Beste,
ik ben heel benieuwd en vast van plan een voorstelling mee te pikken... maar ik denk dat er een tijpfout op de website staat, die hopelijk toch niet gewild is, namelijk "verassende mise-en-scène"... kan daar een extra 'r' bijkomen? Dank u!

Gepost door: Liesbet | 27-01-05

De commentaren zijn gesloten.